The most popular esport tournaments

Електронните спортове, обикновено електронните спортове, съществуват от 70-те години на миналия век. Тези игри обаче се появиха едва през 90-те години на миналия век, преди да избухнат през 2000-те. Esports игрите се превърнаха от небрежно забавление сред приятели до професионален спорт. В интерес на истината, турнирите по електронни спортове съществуват толкова дълго, колкото и видео игрите. 

Красотата на играта на esport игри винаги е била състезанието, като най-ранните турнири са били малки местни състезания, които са използвали директен формат за игра. Какво е турнир по киберспорт? Той вижда играчите да се състезават в конкретна игра за определена продължителност. Във всеки даден турнир се състезават отделни играчи или отбори, следвайки добре дефиниран формат.

The International

Списъкът с esport лиги или турнири е дълъг, като The International е един от най-престижните. The International е глобален киберспорт турнир за Dota 2, разработен и хостван от Valve. От първия турнир през 2011 г., The International се провежда всяка година, с изключение на изданието за 2020 г., което беше отменено поради пандемията на коронавирус. 

Покажи повече...
PGL CS:GO Major

През 2021 г. PGL Major Stockholm, известен още като PGL, проведе своето шестнадесето първенство по Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) в Стокхолм, Швеция. От 26 октомври до 7 ноември 2021 г., двадесет и четири отбора се класираха да се състезават в Avicii Arena чрез регионални класации. С награден фонд от $2 000 000, събитието е първият мейджър и един от първите шампионати за esport от началото на пандемията. 

Покажи повече...
League of Legends World Championship

Esport лиги от турнири станаха толкова популярни в днешно време. Ето защо списъкът с киберспорт турнири днес е дълъг. Но точно на върха е тези eSport шампионати е Световното първенство на League of Legends. Домакин на Riot Games, Световното първенство на League of Legends, известно просто като Световете, е ежегоден професионален турнир, който събира най-добрите отбори на League of Legends (LoL), за да се състезават за титлата в края на всеки сезон. 

Покажи повече...
Overwatch League

Като една от първите професионални лиги за електронни спортове, Overwatch League (известна още като OWL) представлява отбори от цял свят. Blizzard Entertainment стартира лигата през 2018 г. с 12 отбора. След като година по-късно се разшири до 20 отбора, лигата започна стабилно изкачване, подхранвано от популярността на Overwatch, киберспорт игра с 50 милиона играчи през 2018 г.

Покажи повече...
DreamHack Tournaments

DreamHack е развлекателна фирма със седалище в Швеция. Фирмата е специализирана в състезателни игри и е собственост на Modern Times Group (MTG), компания за цифрови развлечения със седалище в Стокхолм. Според Книгата на рекордите на Гинес и Twin Galaxies, това е най-големият LAN парти и компютърен фестивал в света. Той (този турнир) може да се похвали с най-бързата интернет връзка в света и също така има най-генериран трафик.

Покажи повече...
PUBG Global Championship

Има няколко онлайн турнира за киберспорт, по-големи от PUBG Global Championship. Той приветства най-добрите играчи в безплатната игра Battle Royale. Това заглавие постигна огромен успех на мобилни устройства. Турнирът обаче се играе само на компютър. Това се дължи главно на факта, че PUBG Mobile Club Open (PMCO) вече предлага платформа за мобилни играчи. Корпорацията PUBG организира PGC ежегодно.

Покажи повече...
Call of Duty League

Мачовете в първенствата по електронни спортове се състоят от най-добър формат на картата от пет. За всеки отбор са необходими минимум 7 играчи и максимум 10 играча. Hardpoint, Search & Destroy и Domination са режимите на три игри, използвани във всеки мач. Режимите на игра Hardpoint, Search & Destroy и Domination се използват за игра на първите три карти на среща. Режимът на игра Hardpoint се използва за четвъртата карта, докато режимът Search & Destroy се използва за петата.

Покажи повече...
Six Invitational

Six Invitational на Ubisoft си прави име в световните киберспорт турнири. Ежегодните професионални онлайн турнири по електронни спортове Rainbow Six Siege привличат едни от най-добрите таланти в игрите в света. Базиран в Монреал, където Ubisoft работи по разработването на играта, турнирът е домакин на отбори, които се състезават в първенство, подобно на Световната купа.

Покажи повече...

Arena Световно първенство

Най-популярните киберспортни лиги и турнири

Най-популярните киберспортни лиги и турнири

Има различни видове игрови турнири. Правилата и форматите се различават значително, но съответните ДНК остават до голяма степен идентични навсякъде. Всеки вид турнир има за цел да привлече конкретна публика и да предостави уникално изживяване на играчите, феновете и дори залагащите.

Независимо дали става дума за местна армейска киберспорт лига или професионален турнир, киберспортните събития могат да продължат няколко часа или няколко дни, в зависимост от естеството на играта. Турнирите обикновено използват ясна система, която вижда играчите или отборите напред след всяка победа, докато победителят не бъде определен.

Кои са най-популярните киберспорт турнири? Тези, които залагат на игрални турнири, хората често са изненадани от това как се превърнаха състезанията по видеоигри през последните години, особено тези, на които не са обръщали внимание от дълго време.

Успехът, реализиран в eспортни игри до голяма степен е вдъхновен от големи първенства и огромните печалби, свързани с тях. Въпреки това, ето някои от най-популярните киберспортни събития по отношение на гледаемост и наградния фонд.

The International – Dota 2

Международният несъмнено е един от най-големите турнири по електронни игри както по отношение на наградния фонд, така и по отношение на гледаемостта. Международният има всички атрибути като един от най-големите първенства по електронни спортове.

Домакин от Valve, собствениците и създателите на Дота 2 игра, този турнир с 18 отбора е запазил популярността си на най-високо ниво от 2013 г. International е турнир с единствена покана, където играчите трябва да се бият в регионални турнири или Dota Pro Circuit, за да имат шанс да получат обаждане -нагоре.

Според statistica.com, това първенство е платило безумни 34 милиона долара награден фонд през сезон 2018/2019, като отборът победител е прибрал над 18 милиона долара. За съжаление, сезон 2020 не се осъществи след пандемията от COVID-19. Наградният фонд за 2021 г. възлиза на повече от 40 милиона долара.

CS: GO Major Championship

В Counter-Strike: Global Offensive (CS: GO) Championship несъмнено е най-популярният и най-голям CS: GO турнир. Това събитие включва 24 отбора, които се борят за главната награда. Team Astralis са текущите събития от това игрово събитие, след като спечели последните три шампионата. Турнирът имаше награден фонд от $1 милион през предходните пет години. Въпреки това, шампионатът през 2021 г. удвои наградния фонд до $2,000,000.

Световно първенство на League of Legends

Световното първенство на League of Legends (LoL) стартира през 2011 г. и несъмнено е едно от най-големите събития в киберспорта под слънцето. Подобно на International, той се управлява от Riot Games, който спечели играта. Този турнир несъмнено е най-големият и популярен Лигата на легендите турнир в световен мащаб.

Този турнир е особено известен със своите интензивни и драматични мачове, като състезанието става емоционално както за играчите, така и за феновете. Световно първенство на LoL включва някои от най-добрите играчи на LoL, избрани от регионални състезания. Наскоро приключилите шампионати през 2021 г., проведени в Исландия, показаха, че победителят прибра 2 225 000. Тазгодишният награден фонд е на същата стойност като миналогодишното събитие, но разпределението все още не е обявено.

Световната купа по Overwatch (OWWC)

OWWC е ежегоден турнир по киберспорт, организиран от Blizzard Entertainment, Overwatchразработчик на. Това събитие започва със стил, като Blizzard избира най-силните 24 отбора в света въз основа на средния им рейтинг на умения. След това всички държави се разделят на групи, където започва състезанието.

Тази игра се радва на огромна привлекателност. Ето кикъра, на феновете се предоставя рядък шанс да изберат треньорите на съответния отбор. Участието на феновете в подбора на състава несъмнено е чудесен начин да привлечете феновете в събитието.

В миналото тази лига е привлякла повече от 300 000 зрители. Що се отнася до наградния фонд, отборът на САЩ спечели събитието през 2019 г., като взе $90 000. Световното първенство 2022 е насрочено за ноември 2022 г., но наградният фонд все още е официално обявен.

Най-популярните киберспортни лиги и турнири
Други големи киберспортни събития

Други големи киберспортни събития

Световно първенство по FIFAe

FIFA е изключително популярна видео игра и сред най-продаваните игри на всички времена. Наскоро приключилото FIFA 21 Предизвикателство е най-гледаното събитие на EA, след като натрупа общо време за гледане от един милион часа. Всички серии на EA Sport са кулминацията на главното събитие, Световното първенство FIFAe, което включва 32 от най-добрите играчи от цял свят, които се борят за награден фонд от $500 000.

Call of Duty (CoD) League

В CoD лига несъмнено е върхът на игрите Call of Dugamingrts. Въпреки че е имало няколко CoD турнира, CoD лигата е сравнително нова, основана през 2020 г. Това събитие за видеоигри се провежда в продължение на няколко месеца, с участието на най-добрите играчи в света на електронни спортове в света. Серията CoD за 2021 г. предложи огромен награден фонд от 5 милиона долара, като шампионът от плейофите получи 1,2 милиона долара.

PUBG Global Championship

В PUBG Global Championship е най-голямото събитие в календара на PUBG eSports. Този международен турнир кани най-добрите PUBG отбори в света. Серията 2021 се проведе в Южна Корея и беше спечелена от китайския списък NewHappy, спечелвайки 1,3 милиона долара. Трябва да се отбележи, че общият награден фонд за състезанието беше малко над 2 милиона долара.

Спортна лига по електроника

В Електронна спортна лига (ESL) е конгломерат от различни екипи за електронни спортове, притежавани и управлявани под едно и също име. Турнирът се играе в четири основни дивизии, включително:

 • ESL игра
 • ESL National Championship: Квалификационен турнир, ограничен от географски места
 • ESL Pro Tour: кръгово събитие с три заглавия (CS: GO, Warcraft III и StraCraft II)
 • ESL One

От всички турнири на ESL, ESL One Series има най-големия награден фонд, с над 12,5 милиона долара, разпределени в над 60 шампионата по електронни спортове.

Други големи киберспортни събития
Най-добри играчи и отбори

Най-добри играчи и отбори

Кои са най-добрите киберспорт отбори и играчи в света? Кои са най-добрите отбори? Отговорът на някой от тези въпроси може да е бил далечна мечта преди десетилетие. През последните няколко години някои играчи и отбори успяха да застанат сред публиката.

Играчи

През годините много играчи са натрупали милиони, като печелят някои от най-големите киберспорт турнири и събития. Интересното е, че някои са останали последователни през годините. Ето някои от най-добрите видео геймъри по света.

 • Факер: Истинското име, Лий, Санг Хьок, е най-украсеният играч на електронни спортове, един от двамата, спечелили Световното първенство на LoL. Той също така спечели някои професионални титли, включително All-Star Paris 2014, поканите за средата на сезона през 2016 и 2017 и IEM World Championship през 2015.
 • GetT_ПРАВО – Истинското име, Кристофър Алесунд, се смята за най-великият играч на CS: GO, който украси играта, след като спечели множество топ места в международни турнири по игри.

Други открояващи се играчи включват: Flash (Лий, Йън Хо) и f0 почивка (Патрик Линдберг)

Екипи

Някои отбори са били изключителни през годините, когато става въпрос за отборни спортове. Ето някои от най-украсените eSports отбори в света.

 • Virtus.pro
 • Fnatic
 • Зли гении
 • OG
 • Team Liquid
 • Astralis
Най-добри играчи и отбори
Как и къде да залагате на киберспорт турнир

Как и къде да залагате на киберспорт турнир

Как мога да залагам на електронни спортове?

Този въпрос се появява често. Колкото и да има някои разлики между електронните спортове и традиционните спортове, няма много различия в залаганията. Подобно на спортните залагания, познаването на турнира е от ключово значение за вземането на информирани решения.

Всеки залагащ трябва да започне с разбирането на играта, преди да започне да изследва жанра или турнира. Играчите трябва да започнат, като се запознаят с играчите, отборите и естеството на играта. Залагането не трябва да е трудно. Предпоставката на електронните спортове залагания е проста: изберете отбор или играч, който има най-добри шансове за победа в мача или събитието и решете кои коефициенти представят най-добрата стойност.

Къде да залагате на електронни спортове?

С много букмейкъри, отразяващи събития с видеоигри днес, феновете на електронните спортове постоянно търсят най-добрите сайтове за онлайн залагания за киберспорт. Всеки букмейкър е длъжен да бъде уникален в някакъв смисъл.

Преди да се влюбят в примамливи стимули и оферти за безплатни пари, играчите трябва също да се задълбочат, като разгледат различни фактори като лицензионен статус, репутация, методи на плащане, покритие на турнири за електронни игри и набор от пазари за залагания. По принцип, най-добрите онлайн сайтове за електронни спортове трябва да са тези, които изчерпателно отговарят на нуждите на играчите.

Как и къде да залагате на киберспорт турнир