Esports Game Genres

Играчите могат да залагат на няколко жанра за електронни спортове, като всеки жанр има свой набор от уникални характеристики. В тази статия ще обсъдим какви са различните жанрове на киберспорт и как се различават един от друг. Залагащите трябва да придобият това разбиране, за да знаят къде да сложат парите си. Разбира се, искате да залагате на eSports игри, че разбирате как работят. Следва списък с най-популярните игрови жанрове в електронните спортове.

Игри за стрелба от първо лице (FPS).

Игри за стрелба от първо лице (FPS).

FPS игрите са един от най-популярните жанрове за електронни спортове и се състоят от игри за електронни спортове, които използват перспективата от първо лице, за да осигурят потапящо изживяване на играчите. Overwatch на Blizzard Entertainment е една такава игра, която използва перспектива от първо лице в своя геймплей и осигурява конкурентни игри и забавление за публиката. Overwatch е една от най-играните игри и една от най-поточно предаваните игри в Twitch от 2022 г. Други FPS eSports заглавия включват Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO), Call of Duty: Warzone, бойно поле, и Rainbow Six Siege, между другото.

FPS игрите са популярни сред залагащите, защото предлагат изключителна ангажираност и задържане на играчите. Огромният брой играчи, присъстващи в FPS игрите, също увеличава предлагането на залагания в киберспорт. Нарастващата популярност на FPS игрите ги прави категория с най-висок рейтинг в много сайтове за електронни спортове за залагания. Ще бъдете трудно да намерите сайт за залагания на електронни спортове без FPS игри. Освен това, тъй като FPS игрите се играят на стадиони на огромни събития и се излъчват на живо, те привличат голяма публика.

Игри за стрелба от първо лице (FPS).
Стратегически игри

Стратегически игри

Стратегическите игри са игри за електронни спортове, които включват стратегия и тактика. Играчът трябва да комбинира стратегия с правилното изпълнение на тактиката, за да спечели. Една от най-известните стратегически игри е Civilization, но днес не е esport игра. Играчът трябва да развие своята цивилизация и да изгради инфраструктура, която може да се използва за целия ход или за определено време.

Популярността на стратегическите игри нараства с течение на времето, защото изисква критично мислене и активен ум, за да мисли напред и да идентифицира съществени ходове на всеки ход за по-голямо предимство пред противника. Тези два фактора правят стратегическите игри приятни за гледане и страхотни за залагане.

Esport стратегически игри

Освен Civilization, включват и други базирани на стратегия заглавия за електронни спортове Starcraft, Warcraft, Hearthstone (това е игра на карти) и Епохата на империите. В Starcraft, например, картата може да бъде огромна и играчите трябва да измислят стратегия, преди да изпратят армията си през картата, за да блокират вражеските единици.

Могат да се използват много уникални стратегии, като атака, изграждане на база и т.н. Тук играчите или отборите трябва да използват своите умения за многозадачност, тъй като стратегическите игри изискват много внимание. Те трябва да запомнят данни за своите ресурси, единици, къде се намират техните врагове и трябва да планират напред, докато трябва да контролират своята цивилизация или единици в същото време.

Стратегически игри
Кралска битка

Кралска битка

Игрите Battle Royale са уникален жанр, обхващащ бързи, ориентирани към действие игри, където играчите трябва да се бият до смърт. Това по същество представляват игрите Battle Royale; те са кратки и играчите трябва да убият колкото се може повече от опонентите си по време на времевия период. Обикновено пространството на картата става все по-късо и по-късо с времето, докато играчът или отборът (максимум 4 играча) трябва да оцелеят и да убият опонентите си по време на пътя. Броят на хората, които играят тези игри, се е увеличил бързо, което прави Battle Royale популярен жанр за електронни спортове.

Популярността на игрите Battle Royale произтича от факта, че те осигуряват лесна входна точка видео игри. Те също имат висока ангажираност на играчите, защото целта е да убиват други, използвайки всяка налична възможност и при относително нисък риск да бъдат убити от други играчи или NPC. Благодарение на вълнуващия си геймплей хората са склонни да гледат тези игри за забавление.

Игрите Battle Royale включват PlayerUnknown's Battlegrounds, Fortnite, Apex Legends, Военна зонаи Паладини. Имайте предвид, че някои игри Battle Royale може да изискват компютър от висок клас за игра, докато други може да не. Така че, ако имате нисък бюджет, може да искате да търгувате внимателно, когато избирате играта си.

Кралска битка
MOBA

MOBA

MOBA, в пълна мултиплейър онлайн Battle Arena (MOBA). Това е мултиплейър режим на стратегическа игра. Един играч поема ролята на герой, а други играчи поемат ролите на врагове. MOBA играчите се наричат "герои", "шампиони" или "агенти" (т.е. героят, който контролира играта MOBA), които имат свои специфични умения и способности. Те се опитват да унищожат базата на враговете, като натрупват достатъчно ресурси и опит и побеждават опонентите си, за да спечелят играта. Всеки отбор има 5 играчи, които обикновено имат свои собствени роли: mid-laner, jungler, bot laneres (adc и support) и top-laner. Всички те трябва да работят заедно, да общуват и да знаят кога да влязат в битка. Целта е да се унищожи основната цел, "Nexus", но отборите трябва да унищожат кули по пътя, за да стигнат до последния етап.

Популярността на MOBA игрите се е увеличила с времето, тъй като те осигуряват лесна входна точка в стратегическите игри в реално време. Благодарение на техните прости правила и бърз геймплей, те също имат висока ангажираност на играчите. Има много MOBA eSports игри онлайн, но най-популярните включват Dota 2, Героите на бурята, и Лигата на легендите.

Dota 2 е най-големият дигитален турнир в света, включващ човешки играчи, с повече от 100 милиона регистрирани играчи в световен мащаб. Финалите на това събитие носят награден фонд на стойност десетки милиони долари и е наречен The International.

Heroes of the Storm също е много популярен сред геймърите по целия свят. Това е компютърна игра, разработена от Blizzard Entertainment и пусната през 2015 г. след огромен успех при бета тестването. Той включва герои от различни франчайзи на Blizzard като Warcraft, Overwatch, Diablo и StarCraft: Brood War.

League of Legends е MOBA игра, която стана изключително популярна в електронните спортове. Възникна през 2009 г. и оттогава се превърна в една от най-играните игри. От 2022 г. поне 100 милиона души играят LoL всеки месец.

MOBA
Бойни киберспорт игри

Бойни киберспорт игри

Fighting eSports жанрът е може би най-старият жанр за електронни спортове на пазара. Още през 90-те години на миналия век борбата с електронните спортове вече се играеше с играчи, които го играха на компютър, Xbox или конзола за Playstation. Два примера за популярни бойни игри включват Capcom's Серията Street Fighter, на Серията Mortal Combat и поредицата Fatal Fury на SNK. Игрите са подобни на традиционните спортове; много играчи могат да свържат тези игри с други спортове. Други игри от този жанр включват Tekken, Soul Calibre и King of Fighters.

Има четири вида бойни игри за електронни спортове. Те включват 2-D бойци, 3-D бойци, 5-D бойци и кавгаджии с платформа. 2-D бойните игри са толкова прости; те са 2-D спрайтове, които се превъртат нагоре по екрана. Всяка 2-D бойна игра има своите уникални ходове, но играчите могат да използват същите техники, за да победят опонента си.

3-D бойните игри изглеждат почти като традиционния футбол, докато играете; няма бариери или ограничения за това колко далеч един атлет може да прескочи поле или колко тежест може да вдигне. 5-D бойците са най-близо до традиционните спортове. Те се играят на 2D игрално поле, но виртуалните атлети получават пълно 3D тяло. Биещият се играч може да мести своя герой нагоре, надолу, напред и назад от мястото, където трябва да бъде.

Бойни киберспорт игри
Състезателни и спортни симулатори

Състезателни и спортни симулатори

В жанра на състезателни и спортни симулатори, играчите трябва да бъдат най-добре в различни превозни средства или спортни отбори. Играчите се състезават един срещу друг в трудна среда. Популярните състезателни и спортни игри включват FIFA, NBA2K, Project Gotham Racing, Gran Turismo, Forza Motorsport и серията Tiger Woods PGA Tour. Битките не са толкова състезателни между пилотите в тези игри, колкото в бойните игри, но стилът на състезание наподобява традиционните спортове в някои отношения.

Симулаторите разполагат с реалистична графика, която много наподобява състезания и стадиони в реалния живот. Играчите могат да избират от селекция от състезателни коли, за да шофират или да се състезават в различни спортни събития, използвайки виртуално футболно игрище.

Има два вида симулационни eSports игри: SimSport и TrackMania. SimSport включва професионални състезателни серии като FIA World Touring Car Series. SimSport също така включва серия от реални спортове като F1, Nascar, MotoGP и др.

В състезанията TrackMania играчите могат да избират от множество превозни средства, за да карат по различни писти из виртуалния свят. Играчите могат да се редуват да карат, докато се опитват да победят времето на опонента си на една писта или да се състезават в множество състезания едновременно на различни писти, които включват препятствия като скокове и тунели.

Състезателни и спортни симулатори
На какъв тип електронни спортове е най-добре да заложите?

На какъв тип електронни спортове е най-добре да заложите?

Има много eSports игри, на които да залагате. И докато най-добрата електронна спортна игра за залагане може да зависи от залагащия, има електронни спортове, които много залагащи обичат. За да изберат най-добрите eSports игри за залагане, залагащите трябва да вземат предвид такива фактори като общата популярност на играта, минималния и максималния залог, нивото на умения, необходими за печалба, и нейната структура.

Въпреки това някои от най-добрите игри за електронни спортове за залагане включват:

Overwatch

Тази игра е описана като "микс между Pong и "Call of Duty." Целта е да унищожите базата на опонентите, докато защитавате своята собствена." Със своите прости правила, лесен геймплей и бързо развиващо се действие, Overwatch бързо се превръща в една от най-популярните eSports игри наоколо.

Dota 2

Това е онлайн бойна арена (или MOBA), която се играе между два отбора с петима играчи от всяка страна (за разлика от трима в League of Legends). Залагащите могат да изберат да залагат на най-добрите отбори на Dota 2 или на най-добрите играчи на Dota 2, наред с други пазари за залагания.

Counter-Strike: Global Offensive

Това е шутър игра от първо лице, която се играе в отбори от терористи и антитерористи. Играта е чудесна за залагания поради огромната си общност, лесна за разбиране природа и разнообразието от налични опции за залагане.

На какъв тип електронни спортове е най-добре да заложите?